nor Hovedsiden Kontakt Sidekart
Nordland Ærfugllag
 Latest news:
Årsmøtet utsatt på ubestemt tid
26th of March 2021 2:27 PM
...
» Read more..

Årsmelding for Nordland Ærfugllag 2019
(2021/Mar/09)
Ærfugl blir skremt av båter
(2020/Jan/29)
Årsmelding Nordland Ærfugllag 2018
(2019/Nov/09)

» More news..


You are visitor
nr 145 835
since 29. okt. 2011

Latest news
UNGE ÆRFUGLVOKTERE: Anders Kristoffer Halsvik Sandnes og Fredrik Dahle Klocke fra Flatanger har hatt fine kursdager i Hysvær. (Photo: Kari Wærum)
 
Ærfuglvokterkurs i Vega: Trøndersk rekruttering til ærfugl-tradisjonen

Bygging av reir og e-hus og vern av ærfuglen sto på programmet da Nordland Ærfugllags holdt vårkurs. Lærelystne trøndere deltok.

By: Kari Wærum, Thursday 7th of June 2012 09:09 PM,
Last updated: Thursday 7th of June 2012 09:39 PM
Share  
 

Ærfuglvokterkurs i Vega:

Trøndersk rekruttering til ærfugl-tradisjonen

 

Bygging av reir og e-hus og vern av ærfuglen sto på programmet da Nordland Ærfugllags holdt vårkurs. Lærelystne trøndere deltok.

 

- Vi har hatt det fantastisk! To glade tenåringsgutter entrer kaia på Nes, Vega, etter avsluttet helgekurs i Hysværet. Anders Kristoffer Halsvik Sandnes og Fredrik Dahle Klocke fra Flatanger er blitt skikkelige Vega-venner.

 

- Vi har sanka bøtter med gås-egg som vi spiste til frokost! gliser Fredrik.

 

- Og lært masse om ea! Smilet til Anders er om mulig enda bredere.

 

 En entusiastisk trønderflokk har gjestet frender på Helgeland, med sikte på å gjenoppta tradisjonen med ærfugldrift også på kysten av Nord-Trøndelag. Fra Vega deltok også antropolog Consuelo Griglio og barne- og ungdomsansvarlig i Vegaøyan Verdensarv, Lena Pettersson.

 

Sigmund Alsaker, som til daglig arbeider på Kystmuseet i Rørvik, forteller litt om hvorfor trønderne bestemte seg for å besøke Helgeland:

- Museet har ansvaret for det fredete fiskeværet Sør-Gjæslingan i Folla, og  Direktoratet for naturforvaltning har gitt oss midler til forvaltning av ærfuglbestanden i været. Vi har nå klart å øke antallet hekkende fugl fra 20 par til ca 130. Dagene i Hysværet har gitt oss uvurderlig kunnskap om god skjøtsel.

 

Sylvia Riise, som bor i Rørvik, husker godt barndommens store ærfuglflokker. 

– Ærfuglen trenger hjelp fra mennesket – det er gammel kunnskap som vi har godt av å bli minnet om, sier hun.

 

Kursholdere i Hysværet har vært leder i Nordland Ærfugllag Snefrid Jakobsen og fiskerbonde, ærfuglvokter og driver av Gåkkå Mathus, Øystein Ludvigsen. Gjesteforelesere var også verneområdeforvalter Jannike Wika og naturoppsynsmann Runar Omnø. Fra Bioforsk i Tjøtta deltok  Ingeborg O. Mørner og Paul Andreas Aakerøy.

 

- Vi har hatt en kjempetrivelig gjeng på besøk, sier Snefrid Jakobsen. – Mye av kurset har foregått utendørs, vi har lagt opp reir og snekra e-baner. Innendørs har vi både renska dun og hatt friske debatter. Vi som driver med ærfugl, kan ha et annet syn på bl.a. vernet av havørn og oter enn myndighetene har. At slike spørsmål blir luftet, er bra. Best av alt er at vi har knyttet vennskap med kommende ærfuglvoktere i Nord-Trøndelag. Det lover godt for ærfugltradisjonen, som vi må gjøre alt for å bevare!

 

 
- More news..
- Home..
 
 
It took 0.5471 seconds to load this page.
Copyright 20©11 eiderducks.no - All rights reserved
Design and layout: Balto Media & Design
System: VegaDesign.net
Nordland Ærfugllag
Reg.nr: NO 987 988 681 MVA

Username: 
Password: 
  Forgot your password?
   
       
 
   
  Powered by AdminPanel(PHP) 6.0.2.3
- Professional design solutions -

Copyright © 2006 VegaDesign.net
- All rights reserved