nor Hovedsiden Kontakt Sidekart
Nordland Ærfugllag
 
Latest news:
Årsmøte i Selvær 2022
26th of March 2023 3:53 PM
Nordland Ærfugllag Årsmøte i Selvær 2022....
» Read more..

PROTOKOLL ÅRSMØTE FOR 2021
(2022/Nov/22)
Innkalling til årsmøte 2020 og 2021
(2022/Aug/18)
Årsmelding for Nordland ærfugllag 2021
(2022/Aug/18)

» More news..


You are visitor nr 174 347
since 29. okt. 2011

Latest news
HUSBYGGER: Han har bygd et stort antall e-hus. Denne stasboligen ble imidlertid invadert av gås (Photo: Kari-Ann Dragland Stangen)
 
Pris til ærfuglevokter

 
By: Snefrid Jakobsen, Monday 29th of February 2016 11:21 AM,
Last updated: Friday 8th of April 2016 07:12 PM
 
 
 

FUGLEVENN

 

Som gutt hjalp han bestefaren med å stelle ærfuglhus. Nå er han selv fuglerøkter. Fredag fikk Eivind Hansen kulturpris for innsatsen.

 

kari-ann@hblad.no  

 

 

 

Eivind Hansen fører videre eldgamle tradisjoner når han steller ærfuglreir i Selvær. Han bygger stadig nye reir og vedlikeholder gamle. Det er en tid- og arbeidskrevende oppgave. Hver vår, før ea legger egg, skal samtlige e-hus etterses og utstyres med tang, eller sev som det også kalles.

Før pleide folk å sanke sev tidlig om våren. Eivind begynner sommeren før.

– Med så mange e-hus er jeg nødt til det, hvis jeg både skal greie å samle nok reirmateriale og rekke å tørke det, forteller årets kultur- og miljøprisvinner i Træna.

Når ea har fått ut unger, skal duna samles.

Vet lite

Eivind Hansen fikk prisen fredag kveld, da politikere og kommuneansatte møttes til julemiddag. Hedersbevisningen består som vanlig av en gavesjekk på 5000 kroner, krystallvase med inskripsjon, diplom og blomster.

 

 

– Artig, synes vinneren, før han leende innrømmer at han var en smule skuffet over at det ikke var tale om en Nobelpris. Etter å ha kommet seg av skuffelsen, er han imidlertid glad for påskjønnelsen fra kommunalt hold. Nå håper han at prisen skal føre til økt interesse for gamle tradisjoner.

– Selv her i Træna vet folk lite om hva ærfuglrøkt går ut på, sier han.

Lærte av bestefar

Hansen fattet interesse for arbeidet da han var gutt.

– Det begynte med at jeg var med bestefar Johan da jeg var seks-sju-åtte år. Jeg hjalp til med å dra sekkene med tang når han begynte å bli dårlig til beins. Han var glad i e-egg, og jeg syntes det var artig å være i lag med ham.

Siden passet han ærfuglhusene rundt familiens brygge. Og så, da flere av naboene som hadde ført tradisjonene videre i en årrekke ga seg, overtok han ansvaret for ærfuglhusene på hele Stangen og etter hvert også på Sør- og Nordsommarauken.

 

EKSKLUSIVVARE: Ea har gått av reiret med ungene sine, og Eivind Hansen innkasserer husleie i form av den fineste dun som tenkes kan.

EKSKLUSIV VARE: Ea har gått av reiret med ungene sine, og Eivind Hansen innkasserer husleie i form av den fineste dun som tenkes kan. foto: kari-ann dragland stangen

 

– Ved siste opptelling i fjor hadde jeg 340 hus, forteller han.

Ikke alle er bebodd. I fjor samlet han dun fra 230 ærfugl. I år var tallet nede i 190. Hansen forteller om årlige variasjoner. Er det mange fugler ett år, er det gjerne færre det neste.

– Og så lager du dyner av edderduna?

– Nei, det gjør jeg ikke, sier Eivind Hansen, som gir den fine duna videre til nabo Gerd Jakobsen. Hun tar det møysommelige arbeidet med å rense den og sy dyner. Jakobsen har forøvrig fått Træna kommunes kultur- og miljøpris ved en tidligere anledning. Den fikk hun blant annet for sin innsats med å opprettholde tradisjonene med å lage edderdunsdyner.

De er to av stadig færre som legger forholdene til rette for og verne det som nærmest har vært for husfugl å regne langs kysten.

– Egg- og dunsanking har vært ei attåtnæring i fugleværene i uminnelige tider. Det er en fenomenal tradisjon Hansen er bærer av, sier ordfører Per Pedersen etter fredagskveldens prisutdeling.

Mye arbeid, men moro

Selv har Eivind Hansen ingen planer om å rense dun og lage dyner selv.

– Jeg har ikke tålmodighet til den slags. Det er et forferdelig arbeid.

Derimot har han tenkt å utvide boligmassen. Han har materialer liggende.

– Hvorfor tar du vare på ærfuglen?

– Det er moro. Jeg liker å være ute i naturen. Hvis jeg ikke, hadde jeg aldri holdt på med det, sier selværfiskeren, som også har deltatt i et norsk-islandsk forskingsprosjekt om ærfugl og duntradisjoner.

– Har du dundyne selv?

– Ja, sier Eivind Hansen.

– Men jeg bruker den vanligvis ikke. Den er for varm.
- More news..
- Home..
 
 
 
 
It took 0.2580 seconds to load this page.
Copyright 20©11 eiderducks.no - All rights reserved
Design and layout: Balto Media & Design
System: VegaDesign.net
Nordland Ærfugllag
Reg.nr: NO 987 988 681 MVA

Forgot your password?
 
   
Powered by Vega CMS (PHP) 6.0.3.1
- Professional design solutions -

Copyright © 2006 VegaDesign.net
- All rights reserved